sobota 5. septembra 2015

Slivkové guľky so zázvorovou posýpkou.

V úvodzovkách som sa dočkala. Prvý septembrový víkend je tu. S ním aj toto "parádne" počasie s nádychom jesene. Ale teda, aby som v tom našla aj niečo pozitívne, tak to budú určite slivky.

Tento rok mi chutia mimoriadne. A aj preto som sa vrhla na tento recept na slivkové gule v klasickom zemiakovom ceste. A môžem povedať, že to nieje až taký bubák, ako by sa mohlo zdať a sú naozaj zvládnuteľné...





Pridávam vám ešte videoreport z nešej tohtoročnej letnej dovolenky.


Ale teraz poďme späť k vareniu. Ak som vás dostatočne naladila na tento recept, pripravte si:
600g zemiakov
300-500g sliviek
150g hrubej múky plus niečo na primiešanie a pomúčenie pracovného stola
1 celé vajíčko
maslo
obľúbené sušienky (v mojom prípade to boli zázvorovo škoricové s mandľami)
podľa chuti cukor

Slivky umyte, prekrojte na polovice, vyberte kôstky a nechajte vysušiť.
Zemiaky si ošúpte a v celku ich nechajte cca 15-18 minút uvariť. Po uvarení zemiaky ešte horúce pokrájajte a rozpučte vidličkou. 



Takto pripravené ešte teplé zemiaky si dajte do väčšej misy a pridajte hrubú múku. Vidličkou všetko premiešajte. Pridajte vajíčko a spracujte na cesto. Takto pripravený základ cesta si vysypte na pomúčenú pracovnú dosku a rukami vymieste do cesta.




Hotové cesto si rozdeľte na dve polovice. Z nich si ručne vyvaľkajte valček. Z valčeka postupne odkrajujte väčšie kúsky. Z kúskov urobte hrušie placky, do ktorých zabaľte slivky a to následne vypracujte do guľky. Tak, aby všetky otvory boli zatvorené a cesto držalo pokope.



Vo vyššom hrnci nechajte zovrieť osolenú vodu. Ccca 8-9 guliek môžete dať naraz variť, pravidelne miešajte a nechajte vyplávať na povrch. Trvá to asi 6 minút.



Uvarené guľky dajte do misy a položte na ne pár kúskov masla a opatrne premiešajte, aby sa neprilepili k miske alebo jedna na druhú.


Nakoniec posýpka- obľúbené keksíky dajte do mikroténového sáčku a rozdrvte lyžicou alebo valčekom na cesto a hotové guľky môžete posypať.



No a máme hotovo!
Pokiaľ je niekomu málo sladké, hoďte si na to trochu cukru, prípadne ešte roztopené maslo, ale mne to bolo takto akurát.

Toto všetko a ešte viac nájdete na:
Pintereste 
Instagrame (blog.foodependence)
google+ 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára